Potravinovú bezpečnosť Slovenska a EÚ výroba biopalív neohrozuje

12.11.2012 Bratislava

Bratislava 12. novembra (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) dlhodobo konštatuje, že výroba biopalív nepredstavuje pre Slovensko a v konečnom dôsledku ani pre Európu ohrozenie potravinovej bezpečnosti. Uviedol to v reakcii na dnešné vyjadrenia Združenia pre výrobu a využitie biopalív (ZVVB) tlačový hovorca SPPK Stanislav Nemec.

Slovensko podľa neho síce už stratilo potravinovú sebestačnosť vo väčšine produktov mierneho podnebného pásma, ale nie kvôli výrobe biopalív, ale nedostatočnej podpore predaja domácich výrobkov a nekontrolovanému nástupu obchodných reťazcov, ktoré vytlačili z trhu mnohých tuzemských malých a stredných dodávateľov. "Inak to ale môže vyzerať v niektorých iných krajinách alebo teritóriách sveta, kde prílišný príklon k biopalivám môže vyvolať lokálny nedostatok surovín pre domácu výrobu potravín a zvýšenie závislosti na ich dovozoch, vrátane cenového rastu," zdôraznil Nemec.

Zásadné zmeny postojov k problematike biopalív, ktoré avizuje EÚ, vzbudzujú podľa tlačového hovorcu dojem, že európske spoločenstvo nemá dostatočne ujasnenú energetickú koncepciu. "Súhlasíme s tvrdeniami ZVVB, že komerčná výroba biopalív 2. generácie sa s najväčšou pravdepodobnosťou nedá zabezpečiť tak rýchlo, aby mohla v roku 2020 pokrývať 5 % biopalivovej zložky, pridávanej do fosílnych palív," poznamenal.

SPPK podľa Nemca už dávnejšie upozorňovala, že prípadné zásahy do pôvodne nastavených podmienok vyvolajú nespokojnosť producentov a investorov, ktorí v ich dôsledku nedosiahnu stanovené ciele, s ktorými vstupovali do tohto sektora.

"Základným cieľom z pohľadu SPPK je zabezpečenie vyváženého rozvoja agropotravinárskeho komplexu v SR, v ktorom dochádza v ostatnom období k nežiaducim štrukturálnym zmenám. Ich výsledkom je prevaha rastlinnej výroby nad živočíšnou, ktorá je z pohľadu hrubej poľnohospodárskej produkcie a tržieb zjavná v ostatných 3 rokoch. Podľa SPPK by nebolo dobré, keby v agropotravinárskom sektore začala prevládať nepotravinárska výroba nad potravinárskou. Žiadne také opatrenia by SPPK nikdy nepodporila," dodal Nemec.

Podľa predsedu ZVVB Róberta Spišáka je návrh Európskej komisie (EK), ktorá chce meniť európsku legislatívu pre oblasť výroby a používania biopalív, nepremysleným experimentom, ktorého výsledkom môže byť výrazné poškodenie celého priemyslu biopalív a zastavenie rozbehnutého procesu rozvoja tejto perspektívnej oblasti.

"Nový návrh EK chce presadiť, aby v roku 2020 tvorili polovicu zo stanovených 10 % biopalivá 2. generácie, ktoré sa majú vyrábať z odpadových surovín. Problém je v tom, že tieto biopalivá ešte nie sme schopní komerčne vyrábať a takmer na 100 % to bude platiť aj v roku 2020," povedal dnes Spišák.
 

Vyberte región